Woonhaven krijgt prijzen

Op een week tijd heeft Woonhaven twee prijzen gekregen voor haar communicatie. “We zijn heel fier”, zegt Fons Duchateau, de voorzitter van Woonhaven. Er was ook nog een derde prijs, voor betaalbare energie.

Je kan niet zomaar een sociale woning huren. Er zijn een paar voorwaarden, waaronder Nederlands spreken:

  • Je moet Nederlands willen leren.
  • OF Je moet geslaagd zijn voor een basistest Nederlands spreken.

Woonhaven moet ook vaak moeilijke woorden uitleggen. Communicatie is dan niet altijd gemakkelijk. Daarom zijn we in 2010 gestart met een speciaal project, Klare Taal. Voor dat project hebben we nu 2 prijzen gekregen.

  • De eerste prijs is van een programma op radio 1, Hautekiet. Dat programma heeft ons het Heerlijk Helder-label gegeven. Dat wil zeggen dat we goed communiceren.
  • De tweede prijs is van de visitatiecommissie. Dat is een externe commissie die alle huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen controleert. Zij geven een prijs aan de projecten die ze heel goed vinden. Het Klare taal-project heeft een prijs gekregen.

Wat is Klare Taal?
Klare Taal is een project van Woonhaven, samen met het Huis van Het Nederlands. We hebben veel gedaan:

  • We hebben al onze brieven herschreven.
  • Het personeel heeft lessen gevolgd om goed te communiceren.
  • We ontwikkelden handige hulpmiddelen.

Sinds 2013 werkt Woonhaven alleen aan Klare Taal. Het Huis van Het Nederlands geeft nog les aan nieuwe personeelsleden. Elke dag communiceren alle personeelsleden van Woonhaven zo duidelijk mogelijk.

Voordelen
“We communiceren in Klare Taal voor onze huurders en kandidaat-huurders”, zegt Fons Duchateau. “Maar er zijn ook voordelen voor ons personeel. Als we nu een brief sturen, dan begrijpen de meeste mensen de brief. Vroeger was dat niet zo. Toen kregen we altijd veel extra vragen over onze brieven. Nu de brief duidelijk is, kunnen we ons concentreren op onze andere taken.” De huurders geven ook altijd meteen feedback. “Als een brief slecht is, dan horen we het direct. We onthouden de opmerkingen voor onze volgende brief. Zo evolueren we continu.”

“We zijn fier op de prijs, maar het is ook spijtig. Het is logisch dat bedrijven duidelijk communiceren met hun klanten. Maar dat is vandaag nog niet de realiteit en dat is spijtig.”

Betaalbare energie
Naast Klare Taal, kreeg Woonhaven nog een prijs van de visitatiecommissie. "In 2013 organiseerden we een groepsaankoop voor energie. Samen met andere maatschappijen en de VVH zochten we een nieuwe energieleverancier. Daar samen te zoeken, konden we een goedkopere prijs krijgen", zegt de voorzitter. Vandaag heeft Woonhaven een contract bij Electrabel voor elektriciteit en aardgas in de gemeenschappelijke delen.