Woonhaven vervangt Kielparktorens door drie nieuwe, energiezuinige torens

Deze maand besloot de Raad van Bestuur van Woonhaven Antwerpen om de renovatie van de Kielparktorens definitief stop te zetten. In de plaats komen opnieuw drie woontorens die een eerbetoon worden aan de huidige torens en bijna energieneutraal moeten zijn.

Eind 2017 werd begonnen met de renovatie van de eerste toren. Al snel bleek dat de draagstructuur van het gebouw, een betonnen skelet, van onverwacht slechte kwaliteit was. De gebouwen renoveren zoals gepland was daardoor niet meer mogelijk. De voorbije maanden zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om alternatieve pistes te onderzoeken die en technisch haalbaar en financieel verantwoord zijn. Uit die analyse blijkt nu dat de enige garantie op kwalitatieve sociale huurwoningen nieuwbouw is. En dat wil dus zeggen dat de drie torens, gebouwd eind jaren ’50 naar een ontwerp van Jos Smolderen, gesloopt zullen worden en vervangen worden door 3 nieuwe torens.

‘Vanzelfsprekend zijn we niet over een nacht ijs gegaan’, zegt Fons Duchateau, voorzitter van Woonhaven Antwerpen. ‘Toen bleek dat voor ons nieuwbouw de enige te verantwoorde beslissing was, hebben we samen gezeten met het team van de stadsbouwmeester en de dienst erfgoed. Ze volgden onze analyse en hebben het licht op groen gezet om voor nieuwbouw te gaan, naar de geest van de huidige torens. We hebben afgesproken dat we drie nieuwe Kielparktorens gaan bouwen, maar die dan voldoen aan alle eisen en verwachtingen van de 21ste eeuw’, aldus Duchateau.

De architecten zijn ondertussen begonnen met het nieuwe ontwerp. ‘Naast een architecturaal eerbetoon aan wat er vandaag staat, hebben we een tweede opdracht meegegeven’, zegt Duchateau. ‘Als sociale huisvestingsmaatschappij streven we altijd naar woningen met een zo laag mogelijk energieverbruik, da’s goed voor het milieu en voor de portemonnee van onze huurder. Van die nieuwe woontorens willen we BEN-torens van maken, Bijna EnergieNeutraal, met een E-peil van 35. De architecten zoeken nu uit hoe we dat gaan bereiken, want voor hoogbouw is dat nog niet veel gedaan.’

Eind dit jaar wil Woonhaven de nieuwe bouwvergunning aanvragen, als alles vlot verloopt moet rond deze periode volgend jaar de werken gestart zijn. Het aantal sociale woningen op die locatie is vandaag 288, na de renovatie moesten er 216 appartementen komen, wat ook het richtgetal is voor de nieuwbouw. ‘Ik ben blij dat we tot deze oplossing zijn gekomen, waarbij we erin geslaagd zijn om alle belangen met elkaar te verenigen en ervoor gaan zorgen dat onze bewoners terechtkomen in een energiezuinige nieuwbouw die een eerbetoon is aan wat er vroeger stond.’